CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Workshops & Recruiters

Toekomst in advieswerk en data? (2021)

Data en informatie zijn overal, vaak in steeds grotere hoeveelheden. Veel organisaties hebben decennia lang data gehamsterd zonder stil te staan bij de impact hiervan op de lange termijn. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en privacy confronteren deze organisaties nu meer dan ooit met lastige vragen aangaande hun datahuishouding. Welke data heb je waarom in huis? Welke informatie wil je uit deze data destilleren? En hoe organiseer je jouw data vandaag en in de toekomst?

Geesteswetenschappers zijn als geen ander ervaren in het doelgericht organiseren, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden informatie. Bedrijven beginnen zich dan ook te realiseren dat de ‘bèta-aanpak’ niet afdoende is om grip te krijgen én te houden op grote hoeveelheden data. Het kritisch kunnen beoordelen van de betekenis en kwaliteit van data én het in staat zijn om hier op heldere wijze uitleg over te geven, zijn de kernvaardigheden van een goede data-consultant.
Ben je benieuwd wat de data-advieswereld inhoudt en hoe jouw GW-achtergrond jou tot een ijzersterke data-adviseur maakt? Of wil je weten hoe het is om na een GW-studie in dit werkveld aan de slag te gaan? In deze Toekomst-talk vertellen we je hier alles over en beantwoorden we al je vragen!

Eva Zeilstra is datamanagement, privacy & security consultant bij CRANIUM. Ze studeerde in 2018 af aan de UU Research Master History, deed daarvoor Taal- en Cultuurstudies, nam deel aan het Humanities Honours Programme, ging op exchange naar de University of York en de National University of Ireland, Galway. Ze werkte na haar master een tijd als onderzoeksassistent, maar werd steeds nieuwsgieriger naar de wereld buiten de muren van de universiteit. Toch wilde ze haar interesse in bronnenanalyse en archivering in de praktijk blijven brengen. Ze vond hierin een goede match met CRANIUM, waar ze nu sinds twee jaar met veel plezier werkt.

 

CRANIUM is een jong, in Utrecht gevestigd consultancybureau dat diverse typen organisaties (van musea tot banken tot het sociaal domein) begeleidt in het organiseren en beheren van hun data. Datamanagement, privacy en informatiebeveiliging zijn onze kernthema’s, maar hieronder vallen uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met datagedreven werken. Denk aan archiveren, de omgang met algoritmes en de impact van thuiswerken op organisatiedata.