CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Workshops & Recruiters

(NL) Impact maken met taal

De realiteit vormen we zelf. Door woorden te geven aan hetgeen we zien, denken of voelen, duiden we de wereld om ons heen. Maar taal is meer dan dat. Het ligt aan de basis van het menselijk bestaan en onze huidige maatschappij. Neem het begrip ‘vrijheid’. Er zijn oorlogen voor gevochten en ieder mens weet wat ermee wordt bedoeld. Maar kun je het aanwijzen? Kun je het zien? Het is ‘slechts’ een woord…

Taal heeft meer impact dan we vaak doorhebben.

Zo is dat ook in jullie toekomstige werkomgeving. Een beleidsmedewerker kiest andere woorden dan een journalist, en een tweet ziet er anders uit dan een speech. Maar waarom eigenlijk?

Omdat taal ertoe doet. Als schrijver maakt het uit wie je tekst zal lezen en met welk doel de tekst wordt geschreven. Of en hoe de boodschap overkomt hangt onder meer af van de begrijpelijkheid, leesbaarheid en toon van de tekst.

In deze workshop gaan we dit ervaren met stress-sensitief schrijven. Stress-sensitieve communicatie is een actueel thema binnen de (overheids)communicatie. Door stress-sensitief te communiceren verlaag je de stressreactie die communicatie kan oproepen, bijvoorbeeld bij een betalingsherinnering voor iemand met schulden. Effectievere communicatie bereik je in zo’n geval door een andere wijze van formuleren, een rustigere opmaak of door de boodschap zelf aan te passen. Wat het best werkt, gaan we samen uitproberen in deze workshop.

Over de trainer en organisatie

Jorim Spiekhout volgde de bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen en de master Neerlandistiek aan de Universiteit Utrecht. Nu werkt hij als tekstschrijver bij Leene Communicatie, een full-service communicatiebureau dat opdrachtgevers helpt met het oplossen van grote maatschappelijke communicatievraagstukken. Dit bureau streeft ernaar positieve maatschappelijke impact te maken door communicatie begrijpelijk en toegankelijk te maken. Stress-sensitieve communicatie is een van de specialisaties binnen Leene Communicatie. Zie: https://leenecommunicatie.nl/