Workshops & Recruiters
Workshop: “Stel jezelf eens voor!” (2021)
“Stel jezelf eens voor!” is een veelgebruikte eerste vraag bij sollicitatiegesprekken, maar ook gewoon bij vergaderingen of kennismakingen.
Hoe introduceer jij jezelf? Ben jij leeftijd X en studeer je Y? Of vertel je iets over je passie of motivatie? Het moge duidelijk zijn dat het laatse de toehoorder/kijker vast interessanter vindt dan het eerste… maar hoe maak je zo’n verhaal?
In deze workshop krijg je het recept hoe je een dergelijke ‘elevator pitch’ opbouwt, en ga je dat oefenen met jezelf. Want het goed overbrengen van motivatie is belangrijk. Bijvoorbeeld bij de solliciatie voor het Financial Traineeship, een ander traineeship dan het Rijkstraineeship dat toegankelijker is, mits je je affiniteit met financiën goed kan motiveren. Kortom: je krijgt hier de opstart daarvoor aangeboden door Dimitri Smout, recruiter en coördinator van het Financial Traineeship.
Stel je eens voor: een Financial Traineeship? Bij ons kun je met elke wo-master aan de slag; we vinden het vooral belangrijk dat je aantoonbare affiniteit hebt met financiële vraagstukken. Verder:
- Ben je maatschappelijk betrokken. Dat kan blijken uit vrijwilligers- of bestuurswerk, maar ook uit mantelzorg. Misschien doe je de boekhouding voor je ouders, was je penningmeester bij je studievereniging of gaf je les aan vluchtelingen.
- Weet je wat er speelt op politiek en financieel-economisch vlak.
- Ben je enthousiast en energiek: je ziet dit traineeship als een mooie kans om het Rijk en uitvoerende organisaties te leren kennen.
- Ben je ambitieus en leergierig: je kijkt met een frisse blik naar het reilen en zeilen in organisaties, komt met nieuwe ideeën en steekt je mening niet onder stoelen of banken.
- Ben je een teamplayer en beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Tijdens het opleidingsprogramma besteden we aandacht aan je onderhandelings- en andere persoonlijke vaardigheden.
Bij ons ga je in twee jaar tijd bij drie organisaties aan de slag. Vaak is dat de directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie, maar je kunt ook terechtkomen bij de financiële afdeling van een beleidsdirectie of een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat of de politie. Bij je eerste werkplek draai je twaalf maanden mee, bij zowel de tweede als derde organisatie ga je zes maanden aan het werk. Hierbij keer je bij de derde werkplek terug naar de organisatie waar je startte, maar dan in een andere financiële functie.
Meekijken? Integendeel: je draait in iedere periode mee als volwaardig medewerker. Naast de kennis die jij opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor je collega’s. Reken maar dat jouw frisse blik van meerwaarde is voor verschillende processen binnen het Rijk.
Als je slim bent kies je voor drie uiteenlopende werkplekken, zodat je aan het einde van het traineeship een goed en compleet beeld hebt van de financiële functie bij de Rijksoverheid.
Financiële vraagstukken spelen een belangrijke rol binnen de gehele Rijksoverheid. Je kunt bij dit financial traineeship dan ook álle kanten op. Onderhandelen over financiële keuzes? Controleren of geld verantwoord wordt uitgegeven? Beleidsplannen doorrekenen? Advies uitbrengen over budgetverdeling? Of liever data verzamelen en analyseren? Alles is mogelijk! We horen heel graag waar jouw voorkeur naar uitgaat. Duidelijk is dat de maatschappelijke invloed van je werkzaamheden groot is en dat je vaak bezig bent met onderwerpen die je terugziet en -leest in de media.