CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Workshops & Recruiters

Toekomst in het (steun)onderwijs? (2021)

Overweeg jij om voor de klas te gaan staan? Wil je onderzoeken of het onderwijs iets voor jou is? Of doe jij liever ‘iets met onderwijs’ zonder zelf les te geven? Het onderwijsveld is breder dan je denkt. Naast het docentschap zijn er talloze mogelijkheden voor geesteswetenschappers om carrière te maken! Bijvoorbeeld in het steunonderwijs.

Jaarlijks geven duizenden studenten in heel Nederland leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs een steuntje in de rug door middel van bijles, huiswerkbegeleiding en of andere hulp op maat. Door deze bijbaan ontdekken zij hoeveel voldoening het geeft om kennis over te brengen en elk kind een bloeiende schooltijd te geven. Een bijbaan in het steunonderwijs leidt soms zelfs tot een vaste baan als docent. Veel oud-begeleiders besluiten om een educatieve minor, -module of -master te volgen. Ligt je ambitie niet in het docentschap, maar heb je wel een interesse in het onderwijs? Dan blijven er gelukkig nog genoeg mogelijkheden over.

De grootste aanbieder van steunonderwijs in Nederland is Lyceo. Zij bieden ondersteuning in verschillende vormen. Denk dan aan huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining, maar ook faalangsttrainingen, studiecoaching, studiekeuzeadvies of programmeerlessen. Samen met Tilburg University ontwikkelden ze een eigen methode voor het aanleren en verbeteren van studievaardigheden: de Lyceo Leren Leren©-methode. Bij Lyceo werken veel professionals met een afgeronde geesteswetenschappelijke opleiding. Wil jij graag een bijdrage leveren aan het onderwijs van nu? Heb je sterke communicatieve vaardigheden, werk je resultaatgericht en hou jij wel van een uitdaging? Dan is een toekomst in het (steun)onderwijs wellicht wat voor jou!

Mark Visscher vertelt je alles over het werkveld van (steun)onderwijs. Je kunt hem alles vragen over wat het je kan bieden, welke mogelijkheden er zijn en hoe je aan die gave baan komt.

Mark is zelf ook een doorgewinterde geesteswetenschapper: aan de UU voltooide hij de onderzoeksmaster Ancient, Medieval and Renaissance Studies, na zijn master Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden en een Bachelor Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de UvA. Hij is nu ruim anderhalf jaar werkzaam als recruiter bij Lyceo.