CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Workshops & Recruiters

Lekker kritisch?! (2020)

Over de workshop

Of je nu wilt of niet, nieuws is overal om ons heen. Via tv, internet en pushberichten op je mobiel ben je binnen de kortste keren op de hoogte van iets dat soms nog maar net is gebeurd aan de andere kant van de wereld. We weten wel dat we als nieuwsconsumenten maar een beperkt beeld te zien van de wereld, maar weten we ook hoe die selectie door kritische journalisten wordt gemaakt?

In deze workshop kijken we naar het kritisch selecteren en presenteren van nieuws. Wanneer is iets nieuws en voor wie? Hoe onderscheidt je feiten van meningen en hoe zorg je dat nieuws terecht komt bij de personen voor wie het relevant is?

Over de trainer

Over de trainer

Mitchell van de Klundert is journalist bij de NOS op de redacties Binnenland en Online. Hij studeerde Liberal Arts & Sciences (hoofdrichting Eigentijdse Geschiedenis), Hij schreef zijn scriptie over de verwevenheid tussen de topbestuurders bij de grote Nederlandse banken en de topmensen bij toezichthoudende instanties. ‘Een razend interessant onderwerp, waarvoor ik contact opnam met alle instanties en daadwerkelijk het gevoel had iets te schrijven dat totaal onbekend is bij veel mensen.’

Hij werkte vervolgens als onderzoeksjournalist bij Follow the Money op de thema’s internationale handels- en investeringsverdragen en de voedingsindustrie. Als freelancer schreef hij naast FTM ook voor De Groene Amsterdammer, Kijk Magazine en Connecting Continents en op het moment is hij in dienst van NOS Nieuws. Bekijk hier een selectie van zijn recente artikelen voor NOS.nl.

Mitchell is een bekwaam en ervaren rotsklimmer. Een mooie combinatie: de vasthoudendheid die bij het klimmen nodig, is in de onderzoeksjournalistiek net zo onmisbaar.