CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Workshops & Recruiters

De staat van de boekenbusiness (2020)

 

Marischka Verbeek is de eigenaar van de bijzondere boekhandel Savannah Bay die velen van jullie kennen en die afgelopen jaar 35 jaar bestond. De geschiedenis van Savannah Bay is door een aantal onderzoekers van onze faculteit in een prachtig Jubileumboek op getekend (zie  https://www.savannahbay.nl/crowdfunding/.

Omdat zij al lang meeloopt in het boekenvak, zal Marischka vertellen over haar eigen loopbaan, over actuele ontwikkelingen en toekomstvisie in het boekhandelsvak (ze heeft een enórm netwerk!), fondsenwerving en organisatie van literaire evenementen.

Marischka studeerde Literatuurwetenschappen, Vrouwenstudies en Engels en en zette haar organisatievermogen, schrijfvaardigheid en liefde voor cultuur die zij op de middelbare school al tentoonspreidde voort tijdens haar studie bij ondermeer CS Veritas en het Literair Thee Gezelschap. Schrijven deed ze als gastcolumnist in Boekblad, het vakblad van de boekenbranche. Na haar universitaire studie werkte ze kort als onderzoeker bij de NOISE Summer School en als assistent trainer bij de Politie Nederland (AVD). Daarna behaalde ze een vakdiploma Boekverkoper en werd eigenaar van boekhandel Savannah Bay. Daar is zij naast boekhandelaar organisator van activiteiten, workshops, literaire avonden en festivals, vaak in samenwerking met Utrechtse of landelijke culturele, literaire, wetenschappelijke of LHBT organisaties, coach en trainer bij cursus Boekondernemer v/d Toekomst (Boek + Bedrijf, KBB, Senta) en auteur van recensies, artikelen en boeksignalementen voor diverse bladen en websites (Boekblad, UITagenda Utrecht, Onderzoek Uitgelicht, Zij aan Zij, etc.)

Je kan op de markt bij de stand van Savannah Bay bij haar terecht voor vragen over haar boekhandel, alle dingen die je als vrijwilliger daar kan oppakken (!) en natuurlijk met haar van gedachten wisselen over literaire fictie, genderstudies, homo/lesbische en transgender literatuur!